26.09.2020 г.

Фестивал на пчелата

Всички знаем колко са важни пчелите за живота на Земята. Те опрашват повече от 80 % от културите, които човекът използва. Затова, сдружение „Идея за развитие“, организира Фестивала на пчелата, където жителите на града имаха възможност да се запознаят с дивите пчели, които са сред основните опрашители на цветя и овощни дървета.

Събитието се проведе на 26.09.2020 г. с подкрепата на VIVACOM Fund. в градинката на в гр. Русе, на площад „Ал. Батенберг“.

За участниците във фестивала бяха осигурени много информационни материали, подаръци, музика, занимания за най-малките и фотографска изложба на различни видове диви пчели.

Към Галерията със снимки:

21.08.2020 г.

Пчелни хотели и цветни бомби, този път в Брезник

В изпълнение на дейностите по проекта 🐝🐝 „Бъди моето бъдеще“ (Bee my future) 🐝 , подкрепен от програмата Регионален грант на Виваком, днес направихме за четвърти път изработване и разпръскване на цветни бомби.

Този път събитието се състоя в прекрасния град Брезник, по покана на Центъра за развитие на устойчиви общности с подкрепата на Българска платформа за международно развитие.

Участниците в събитието бяха младежи от София, Перник, Брезник, Трън, Радомир, Ковачевци и Земен на възраст от 18 до 29 години. Събитието се проведе на 21 август в 18 ч. в Регионален младежки център RAISE Youth гр. Брезник. След представяне на Сдружението и на дейностите по проекта „Бъди моето бъдеще“ участниците разделени на 3 отбора, направиха и разпръснаха цветни топчета и поставиха хотели за пчели в двора на Центъра.

#BeeMyFuture #IdeaForDevelopment #VIVACOMРегионаленГрант2020

Към Галерията със снимки:

28.07.2020 г.

Поставяне на нов пчелен хотел хвърляне на цветни бомби

В изпълнение на дейностите по проекта 🐝🐝 „Бъди моето бъдеще“ (Bee my future) 🐝 , подкрепен от програмата Регионален грант на Виваком, днес направихме за трети път изработване и разпръскване на цветни бомби в околностите на град Русе и поставихме поредния пчелен хотел, който бе изработен от група, участници в проекта.

Хотелът беше поставен в околностите на града, заедно с указателна табела, съдържаща кратка информация за проекта и за живота на дивите пчели.

#BeeMyFuture #IdeaForDevelopment #VIVACOMРегионаленГрант2020

Към Галерията със снимки:

25.06.2020 г.

Поставяне на нов пчелен хотел

В изпълнение на дейностите по проекта 🐝🐝 „Бъди моето бъдеще“ (Bee my future) 🐝 , подкрепен от програмата Регионален грант на Виваком, днес поставихме поредния пчелен хотел, който бе изработен от група деца и възрастни, участници в проекта.

Хотелът беше поставен в околностите на град Русе, заедно с указателна табела, съдържаща кратка информация за проекта и за живота на дивите пчели.

#BeeMyFuture #IdeaForDevelopment #VIVACOMРегионаленГрант2020

24.06.2020 г.

Отново летят „цветни бомби“

В изпълнение на дейностите по проекта 🐝🐝 „Бъди моето бъдеще“ (Bee my future) 🐝 , подкрепен от програмата Регионален грант на Виваком, днес направихме второто изработване и разпръскване на цветни бомби в околностите на град Русе.

Мястото, което избрахме, преди месец е било незаконно сметище, но благодарение на съвестни граждани и намесата на властите, днес е едно почистено голо петно земя. Именно там, разпръснахме нашите бомби, този път.

Районът е богат на пчели и чрез инициативата проведена заедно с децата, ще се опитаме да направим красива и ароматна цветна градина.

#BeeMyFuture #IdeaForDevelopment #VIVACOMРегионаленГрант2020

Към Галерията със снимки:

30.05.2020 г.

Изработване и поставяне на хотели за диви пчели

В изпълнение на дейностите по проекта 🐝🐝 „Бъди моето бъдеще“ (Bee my future) 🐝 , подкрепен от програмата Регионален грант на Виваком, днес поставихме пчелен хотел, който бе изработен от група деца и възрастни, участници в проекта. Хотелът е вторият поред, който изработваме и също беше поставен в околностите на град Русе, заедно с указателна табела, съдържаща кратка информация за проекта и за дивите пчели.

#BeeMyFuture #IdeaForDevelopment #VIVACOMРегионаленГрант2020

Към Галерията със снимки:

23.05.2020 г.

Хвърляне на „цветни бомби“

В изпълнение на дейностите по проекта 🐝🐝 „Бъди моето бъдеще“ (Bee my future) 🐝 , подкрепен от програмата Регионален грант на Виваком, днес направихме първото изработване и разпръскване на цветни бомби в околностите на град Русе. Това е малка стъпка в подпомагане оцеляването на дивите пчели, а най-хубавото беше ентусиазма и желанието на децата да се включат в инициативата и да бъдат в този ден по-близо до природата.

#BeeMyFuture #IdeaForDevelopment #VIVACOMРегионаленГрант2020

Към Галерията със снимки:

14.04.2020 г.

Да се поздравим с победата!!!
🏆🏆🏆VIVACOM представя победителите в петото издание на програма Регионален грант.
Във фокуса на проекта 🐝🐝 „Бъди моето бъдеще“ (Bee my future) 🐝🐝 на Сдружение „Идея за развитие“ (Русе) е проблемът с масовото измиране на пчелите, причинено от фактори като интензивно земеделие, употреба на пестициди и изменение на климата. Организацията ще подпомогне оцеляването на дивите пчели, които виреят в градски условия и ще информира широката общественост на Русе за възможностите да бъде подпомогнат процесът на опазване на пчелите. Дейностите са свързани с приготвяне и периодично разхвърляне на цветни „бомби“ (топчета със семена от диви цветя, обвити в компост, които се разпространяват из терени, където хората искат да видят повече цветя и повече пчели), изработване и поставяне на различни места из града на „хотели“ за самотни диви пчели, провеждане на фестивал на пчелата, изготвяне на информационни и рекламни материали. Сдружението ще осъществи дейността си така, че да помогне хората да излязат по-лесно от социалната изолация след ограниченията в страната и ще предложи дейности сред природата.
#BeeMyFuture#IdeaForDevelopment#VIVACOMРегионаленГрант2020

22.02.2020 г.

Да нахраним птички през студените зимни месеци

Разнообразието от храни в природата за нашите местни диви птици намалява. Интензивната експлоатация на културите потиска дивите билки, a използването на пестициди намалява значително популацията на насекоми и поради настойчивата урбанизация има все по-малко и по-малко зелени площи. Ето защо наличието на храна е ограничено и се отразява на броя на птиците в дивата природа.  Студените температури, дъждът, снегът и недостигът на храна правят зимата най-трудният сезон за всички диви животни. Смъртността от птици през зимата е по-висока от останалата част от годината.  Предоставянето на храна на птиците винаги е най-добрият начин да ги привлечете във вашата градина, през всеки сезон. През зимата, когато температурите започнат да падат, не забравяйте да попълвате хранилките, за да дадете на вашите малки гости адекватна енергия, за да могат да издържат дори и на най-тежките метеорологични условия. Винаги са добре дошли храни, които съдържат естествени мазнини и масла като фъстъци, свинска мас, слънчогледови семки, фъстъчено масло. Но е важно да разнообразите и персонализирате „бюфета“ на вашата птичи градина според редовните си посетители. 

Към Галерията със снимки:

28.09.2019 г.

Стара хартия за нова книга“ е за пета поредна година в Русе.

На 28 септември на пл. „Свобода“ между 10,00 и 13,00 ч. всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, получи нова детска книга по избор както и подаръци от партньорите на празника. Организаторите от „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“ напомниха, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане. Във връзка със събитието, деца доброволци към Сдружение „Идея за развитие“ успяха за две седмици да съберат 45 кг. хартия, която предадоха в имровизирания пункт на „ЕКОПАК България“ в центъра на града.

Към Галерията със снимки:

15.09.2019 г.

Рециклирана хартия за офиса – малките стъпки, с които да променим нещата около нас

На пазара вече могат да се закупи рециклирана принтерна хартия, която може да се използва за принтери и копирни машини. От миналата седмица, и ние поставихме началото на използване на неизбелена рециклирана хартия. Успяхме да „предадем нататък“ инициативата, като убедихме и Счетоводна къща Верени консулт, с която работим, също да замени своята офис хартия с тази, която им подарихме. 😉

Към Галерията със снимки:

07.09.2019 г.

Вдъхновени от инициативата на Гората. БГ за събирането на жълъди и кестени през есента, с цел да бъдат посадени и отгледани като фиданки и да се залесят около градовете в цялата страна, вчера ние с децата излязохме да направим това в близкия парк.

Към Галерията със снимки:

„В последните 6 години активно засаждаме нови гори и дървета за България. До момента сме засадили малко над 370 000 дървета каза Никола Рахнев – създател на инициативата Гората.БГ. За да подпомогнем този процес, ние се обръщаме към хората и молим за тяхната помощ в новата ни кампания „Дари жълъд, засади бъдеще“. Целта на тази кампания е, че ако хиляди хора от цялата страна съберат дори и по една шепа жълъди и ни ги предадат, ние ще отгледаме стотици хиляди дървета от тези семенца и ще може да ги засадим отново“.
Така че, моля включете се към инициативата!!!
Tочния линк на инициативата съдържаща подробната информация: